Er zijn twee soorten koffie: Arabica en Robusta;
Arabica (Coffea Arbica)is een soort die gebruikt wordt voor koffie van hoge kwaliteit, Robusta (Coffea Canephora) daarentegen wordt meer gebruikt voor het opvullen van het pak koffie in de goedkope supermarkt koffies. Robusta koffie groeit op zeenivea, heeft een hoog caffeïne gehalte en weinig smaak.De kwalitatief goede Arabica koffie daarentegen groeit in de bergen met een microklimaat van hoge dagtemperaturen en koele nachten, maar is in tegenstelling tot Robusta gevoelig voor ziekten, zoals Hemileia (veroorzaker van bladroest).

Koffie werd geïntroduceerd in Europa in de 17e eeuw en werd een tijdlang als onweerstaanbare drug gezien. In de afgelopen decennia was koffie in de westerse wereld een product voor massaconsumptie, waarbij weinig aandacht voor kwaliteitscriteria was, zoals die gebruikelijk is bij wijnen en single malt whiskeys, waar kwaliteitsaspecten tot uiting komen in de prijs van het product. De laatste tien jaar is daar verandering in gekomen, vanwege het feit dat mensen koffie niet meer zien als alleen een gebrande boon. De koffie heeft eigenschappen en een oorsprong, daarnaast ontstaan in vele steden espressobars en koffiehuizen waar een professionele koffiezetter (barista) op een goede manier koffiezet en dat ook laat zien. Voor het thuisgebruik wordt door de industrie machines geproduceerd waarmee op eenvoudige manier koffie gemaakt kan worden met een handmatige of automatische koffieapparaat.

Boliviaanse koffie Oorsprong
Boliviaanse hoogland koffie groeit onder schaduwbomen en heeft een zoet, licht zuur en een volle smaak. De koffie is heerlijk na een goede maaltijd als dessertkoffie en goed om de dag mee te beginnen. Illimani koffie is 100% arabica en wordt biologisch verbouwd (Illimani heeft het EKOkeurmerk in Europa), hetgeen betekent dat er geen kunstmatige of synthetische mest of bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt. Daarnaast houdt de boer rekening met de biodiversiteit door groenstroken te behouden of aan te leggen. Illimani koffie wordt vertbouwd in twee verschillende streken van Bolivia. Het belangrijkste gebied in Bolivia is de Yungas, daar vindt 90 % van de koffieproductie plaats.

Verbouw van koffie Koffie groeit in Bolivia in de valleien en het tropisch laagland. In de valleien groeit koffie onder schaduwbomen en bloeit in de maanden november december, wanneer het regenseizoen start en er genoeg neerslag valt om de koffieplant te voeden. De bloesem is wit en heeft een aangename geur. Na verloop van tijd vormt zich op de plek van de bloem een klein groen besje. Het besje is dan nog niet rijp en zal gedurende enkele maanden verder groeien en uiteindelijk rijp worden. In werkelijkheid is de koffieboon geen echte boon maar het zaad van de koffieplant. In de periode dat het besje rijp wordt verandert de kleur van groen naar rood of geel. Niet alle bonen zijn tegelijk rijp, waardoor het noodzakelijk is in verschillende perioden de koffie te plukken.

Verwerking van koffie De verwerking van koffie begint met het plukken van de rijpe rode of gele besjes. Dit is zwaar werk omdat veel besjes in een korte periode geplukt worden, de rijpe besjes die niet geplukt worden raken overrijp en kunnen niet meer gebruikt worden. Na een dag plukken worden de besjes zorgvuldig geselecteerd, zodat alleen de beste bonen daarna verwerkt kunnen worden (overrijpe besjes of verdroogde besjes worden eruit gehaald). De besjes worden dan gescheiden van de koffieboon door een ontpulpingsmachine. Wanneer het zaad van het vruchtvlees is gescheiden, wordt dit in een fermentatietank gestopt en daar gedurende de nacht gelaten. De koffie fermenteert, dit is een natuurlijk proces in de koffieboon die de samenstelling verandert en uiteindelijk verantwoordelijk is voor de smaak van de koffie. Na de fermentatie wordt de koffie een aantal keer gewassen, totdat het water helder uit de was eenheid stroomt. Gedurende alle processen wordt de koffie iedere keer opnieuw geselecteerd zodat praktisch alle defecte koffiebonen er uitgehaald worden. Na de verwerking op de plantage, wordt de koffie naar de La Paz gestuurd en daar wordt de koffie gepeld en in jute zakken gedaan voor de export.

Vervoer De koffie wordt in containers vervoerd naar de haven in Chili, waar het op een schip wordt geladen en vervolgens naar Europa wordt vervoerd. In Europa wordt de koffie gebrand en vind uiteindelijk zijn weg naar de restaurants en winkels.

Cupping Kwaliteit van koffie wordt getest met cuppen, een proces waar de smaak van koffie wordt beoordeeld op verschillende aspecten. Bij het cuppen wordt koffie gezet in kommetjes op een ronde tafel, waarin mild gebrande koffies (gemalen) worden vergeleken op zuur, smaak,aroma, body , rinsigheid en aroma. De koffie wordt slurpend geproefd wanneer die warm is en later wanneer de koffie is afgekoeld naar kamertemperatuur. Indien de koffie goed bevonden is en de karakteristieken van de koffie niet veranderen tijdens het afkoelen, dan is de koffie van goede kwaliteit. De cup of excellence organisatie heeft formulieren die steeds meer gebruikt worden voor het beoordelen van koffie. De aspecten leiden tot punten en in het algemeen is koffie boven de 80 punten van goede kwaliteit en kan deze als een enkele soort gedronken worden (singel origin). Illimani koffie heeft in de laatste jaren 82 of hoger gehaald. Vanwege de goede kwaliteit is de koffie geschikt voor restaurants en lunchrooms voor cappuccino, espresso, lungo, ristretto enzovoort.

Koffiebranden Het branden van koffie geeft uiteindelijk de smaak en geur. Koffiebranden is een process vergelijkbaar met het bakken van een brood, waar tijd en temperatuur gedefiniëerd zijn. Dit is het geheim van de koffiebrander, maar in het algemeen geld voor langzaam en kwaliteit branden dat het proces tussen 10 en 15 minuten duurt. Het koffiebranden is een vak apart, vaak zijn de mensen generaties ermee bezig of voortgekomen uit een andere koffiebranderij.

Koffiezetten Koffie kan op vele manieren gezet worden. Traditioneel is de filtermethode de meest gebruikte manier van koffiezetten. Hierbij wordt koffie in een filter gedruppeld met een temperatuur die onder het kookpunt ligt. In espressobars, restaurants maar ook steeds meer thuis wint de manier van koffiezetten met een espressomachine steeds meer terrein. Belangrijkste verschil met de filtermethode is dat het water waarmee de koffie gezet wordt in korte tijd met een hoge druk van 10 tot 15 bar in een klein metalen filter wordt geleid, waar de koffie zich in bevindt.
Om goede resultaten te bereiken wordt een koffiemolen met maalschijven aangeraden waarmee vers gebrande koffie gemalen wordt, in plaats van voorgefabriceerde pads of plastic houders die in een machine geplaatst wordt.